keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Fukushima, ydinvoimala (uutisen referointi)

11.3.2011 Japania tärisyttänyt maanjäristys ja siitä syntynyt tsunami vaurioittivat Fukushiman Dai-ichi ydinvoimalaitosta. Onnettomuus luokiteltiin INES:in vakavimpaan luokkaan 7. Siinä ympäristöön päässeitä radioaktiivisia aineita havaittiin myös Euroopassa.

Voimalaitoksen käytöstä poistamiselle on tehty kolmiosainen suunnitelma
                               1. Polttoaineen poisto käytetyn polttoaineen altaista
  2. Vaurioituneiden reaktoripaineyksiköiden puhdistus ja vaurioituneiden suojarakennusten tiivistys
  3. Suojarakennusten täyttö vedellä (alkaa 10 vuoden päästä)


Laiteyksikköjä 1, 2 ja 3 jäähdytetään jatkuvasti vedellä, vaurioituneita reaktoreja pyritään pitämään noin 20-35 asteessa. Saastunutta vettä on käsitelty kesästä 2011 lähtien, ja sille tuotuja radioaktiivisia aineita erottavia laitteita odottaa viranomaisten hyväksyntä ennen käyttöönottoa.

Fukushimassa on käynnistetty monia kansainvälisiä yhteistöitä arvioimaan ja parantamaan laitosten turvallisuutta. Suomi on myös osallistunut yhteistyöhön. Onnettomuuden jälkeen Japani on uusinut turvallisuusvaatimuksiaan koskien varsinkin ulkoisia uhkia ja vakavia onnettomuuksia.
Fukushiman alueelta evakuoitiin asukkaita 20 km alueelta, mutta osa ihmisistä on päässyt jo muuttamaan takaisin puhdistustöiden jälkeen.

Japanissa valvotaan elintarvikkeiden radioaktiivisuutta, Suomeen tuotavat elintarvikkeet (soijakastikkeet, alkoholi, tee, riisi, kalat) ovat puhtaita. EU:n raja radioaktiivisille aineille on 100 becquereliä kilossa.
WHO arvioi syöpäriskien lisääntyneen varsinkin lasken keskuudessa. Suurin laskeuma osui alueelle, jossa ennen evakuoimista asui noin 30 000 ihmistä. Alueella oletetaan syöpäriskin olevan 30-41 ihmistä sadasta.
Japaniin matkustaminen on turisteille turvallista, vaikka maanjäristysriski on otettava huomioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti