keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Konfliktit

27.7.1953 Pohjois- ja Etelä-Koreoiden välille kirjoitettiin molempia osapuolia tyydyttävä aseleposopimus, 4.10.2007 mukaan lisättiin vielä rauhanjulistus, mutta Koreoiden välillä on niistä huolimatta kitkaa. Pohjois-Korea on 12.2.2013 tehnyt ydinkokeen (ilman muiden maiden suostumusta) ja ilmoittanut 4.3.2013 irtisanoutuvansa sopimuksesta, sekä on julkisesti uhannut Yhdysvaltoja ydinaseella, mikäli he liittyisivät kiistaan kolmanneksi osapuoleksi, sekä se on mitätöinyt aseleposopimuksen 11.3.2013 Etelä-Korean kanssa.

Diktatuurivallan vaihdon jälkeen Pohjois-Korean uusi johtaja Kim Jong-Un on ensimmäisestä hallintopäivästään lähtien vannonut tuhoa naapurimaalleen, mutta loputtomia uhkauksia pidetään julkisuudessa perättöminä. Yhdysvallat, Kiina ja Etelä-Korea ovat siitä huolimatta valmistautuneet mahdollisiin hyökkäyksiin.

Pohjois-Korea on suljettu yhteisö, joka vahtii siviilejään (ja matkailijoita) äärimmäisen tarkoin, vapaa liikkuminen on käytännössä kiellettyä. Uutisia Pohjois-Korean ”vankileireiltä” on julkaistu, mutta niistä ei olla saatu tarkkaa selkoa. On kuitenkin selvää, että sananvapaus ja ihmisarvot eivät ole Pohjois-Koreassa kohdallaan, mikä aiheuttaa närää naapurivalloissa, joihin pakenee maasta siviilejä – mikäli kykenevät.

Etelä-Koreassa pysytään valppaillaan mahdollisen hyökkäyksen osalta, mutta siviileihin vaikuttavia toimia ei olla julkaistu suurta määrää lehdissä.
Kiistan osapuolet ovat yrittäneet keskustella tilannetta paremmaksi ja tarjonneet Pohjois-Korean ihmisille apuaan, mutta maan hallinto ei ota niitä vastaan. Keskustelutilanteet ovat muuttaneet asiaa huonompaan suuntaan ja kärjistäneet tilannetta ennestään.

Kansa ei kykene nousemaan valtaan Pohjois-Koreassa, eikä sieltä voida odottaa kaikkea muuttavaa sisällissotaa. Tilannetta on yritetty ratkaista keskustelemalla asiaa lävitse ja antamalla Pohjois-Korean olla rauhassa, mutta viimeaikaisten tekojen pohjalta eivät Etelä-Korea ja Yhdysvallat voi antaa P-Korean tehdä maansa sisällä ihan mitä lystää (Ydinkokeet) ja tilanteeseen on puututtu. Ainoaksi mahdollisuudeksi jäänee  jatkuvat keskusteluyritykset.


   ~Copyright © 2009-2013 Scandinavia and the World

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti